14/1/2019

O čuječnosti se dandanes veliko govori, žal pa o njeni vadbi kroži tudi veliko zmot, ki nas lahko odvrnejo od prakse čuječnosti ali pa imamo zaradi njih napačna pričakovanja.

1. Namen čuječnosti je sprostitev

Sprostitev je lahko posledica vadbe čuječnosti. In pogosto tudi je, saj sta um in telo povezana in je povsem razumljivo, da se telesno sprostimo, ko umirimo svoj um. S pomočjo čuječnosti vadimo biti tukaj in zdaj, ne glede na to, kakšna je naša izkušnja, ki pa še zdaleč ni vedno sproščujoča. Namen je torej, da celotno izkušnjo, se pravi misli, telesne občutke in čustva, držimo v zavedanju in je po najboljših močeh ne presojamo, temveč jo sprejemamo in opazujemo. To je predpogoj, da se naučimo ustreznejših odzivov in tako spre...

16/2/2018

Čuječnost in hvaležnost gresta z roko v roki. Kako naj smo namreč hvaležni za lepe stvari v življenju, če jih niti ne opazimo? Hvaležnost je mehka veščina, kar pomeni, da se je lahko naučimo oziroma jo razvijemo, tako kot vsako drugo.

Ogromno raziskav je pokazalo, da razvoj hvaležnosti pomaga pri blaženju psihičnih motenj, večjemu občutku povezanosti z drugimi ljudmi in naravo, večji samozavesti, okrepitvi odpornosti na stres, boljšemu spanju, izboljšanemu fizičnemu zdravju, poglobitvi odnosov in še in še.

Vse to pa seveda prispeva k večjemu občutku radosti in dobrobiti. In kako ne bi, saj je hvaležnost zdravilo za negativna čustva, zavidanje, sovražnost, zaskrbljenost in nemir. To seveda velja tako za odrasle kot tudi za otroke.

...

14/2/2018

Če mislite, da ste le marioneta v rokah svojih čustev in neustreznih načinov odzivanja, se motite. S čuječnostjo lahko vzamete čustva v svoje roke.


Področje, ki me neizmerno fascinira, je nevroplastičnost možganov. Še nedolgo nazaj je držalo prepričanje, da se naši možgani od otroštva naprej ne razvijajo več, potem pa so pred 20 leti znanstveniki prišli do izjemnega odkritja, da imajo možgani sposobnost, da se preoblikujejo. In sicer na podlagi novih izkušenj,  ki vključujejo nove načine razmišljanja.


To se verjetno sliši zelo znanstveno, a ne pobegnite še stran, kajti prav ta nevroplastičnost je izjemno pomembna za razumevanje, zakaj je vadba čuječnosti tako pomembna.


Predstavljajmo si, da stojimo pred velikim travnikom visoke...

13/2/2018

Nekaj dni nazaj sem naletela na citat velikega zenovskega učitelja, ki ga nadvse obožujem, Thich Nhat Hanha, ki je šel nekako takole:


"Ko posejemo solato in ne raste dobro, je ne obtožujemo, temveč pogledamo, kateri so morebitni razlogi za to. Mogoče jo moramo pognojiti, jo več zaliti ali pa jo moramo umakniti s sonca. Solate nikoli ne obtožujemo. Kadar pa imamo težave s svojimi prijatelji ali družinskimi člani, za to obtožujemo njih. Če bi vedeli, kako naj zanje poskrbimo, bi dobro uspevali, tako kot solata. Ne z obtoževanjem, kritiziranjem in prepiranjem, le z razumevanjem."


Primerjava s solato je res malce smešna, sporočilo pa nikakor ne. Res, zakaj takrat, ko se z nekom ne razumemo, ko nekdo pritisne na naše gumbe, najpogost...

13/12/2017

Predstavljajte si naslednji scenarij:


Ste majhen otrok in vaš brat ali sestra vam vzame najljubšo igračo, kar vas seveda izjemno razjezi. Jeza preplavlja vaše telo in zdi se vam, da vas je povsem prevzela. Počutite se nemočne v krempljih mogočnega čustva. Vaši starši vso to dramo vidijo in namesto, da bi vam prijazno ponudili roko in vas iz poplave jeze rešili ali vam vsaj stali ob strani, se na vas razjezijo:


"Kaj pa se jeziš za prazen nič?"
"Daj, pomiri se no!"
"Ah, tebe pa res vse vrže iz tira".
"Kaj ti pa je spet?"
"Punce se pa ne jezijo."Vam je tak scenarij znan? Vas mogoče stisne v želodcu, ko se na to spomnite? Vas še bolj stisne, če morda na isti način tudi vi zdaj govorite s svojim otrokom?


Če ste kot otrok živeli v...

11/11/2017

V službi imamo knjižnico in pred vrati stoji lepa velika vitrina, v kateri so razstavljene najnovejše knjige, vredne branja. Pogled se mi je ustavil na knjigi z naslovom Otroci in izgorelost, na naslovni strani sedem- ali osemletnik (naslov knjige je moj prevod iz francoščine, knjiga v slovenščino ni prevedena, če jo boste morda iskali). Kar nisem mogla verjeti. Je res možno, da je ta fenomen že tako razširjen, da se je o njem že napisala cela knjiga? In tu ne govorimo o najstnikih, za katere že dolgo vemo, da so preobremenjeni. Ne, govorimo o osnovnošolskih otrocih, ki so komaj prestopili prag šole!

Kaj sploh je izgorelost? Je akutna čustvena izčrpanost zaradi dolgotrajnih prekomernih zahtev do otroka. Gre torej za neravnovesje...

6/9/2017

Za vas imam dobro in malo manj dobro novico. Namreč, čuječnost se vadi na dva načina - na neformalen (za marsikoga lažji ) način in na neformalen način (ki zahteva malo več discipline).

Neformalna praksa pomeni, da čuječnost vadimo, kadar koli čez dan med opravki in vsem, kar pač čez dan počnemo. To je gotovo všeč vsem, ki radi počnete več stvari hkrati:). Na primer, ko si zjutraj umivamo zobe, to počnemo s polnim zavedanjem. Zavedamo se, kakšne temperature je voda, občutimo okus in vonj zobne paste, slišimo zvok krtačenja zob itd. V glavnem, v celoti se posvetimo krtačenju zob in ne razmišljamo o ničemer drugem.


Malo manj dobra novica morda za koga je, da moramo ali pa vsaj bi morali čuječnost vaditi tudi na formalen način, se p...

10/8/2017Rada bi z vami delila dve dobro preizkušeni vaji, ki ju lahko uporabite pri "uspavalni rutini".


Z najino hčerko je bila pogosto težava, ko sva jo morala spraviti spat. Preskušala sva vse sorte metode, od guncanja na žogi, petja pesmic, branja nešteto pravljic, držanja roke,  ja, celo posnetke belega šuma na YouTubu sva puščala. Ne bom lagala, da mi po osemurnem delavniku in večernim ukvarjanjem z otrokoma ter gospodinjenju veliko krat ni bilo do tega, da dragoceni prosti čas presedim ob njeni postelji in čakam, da zaspi. Oprosti, hčerka, rada te imam, a tako pač je.


Vse te metode so sicer pomagale, ni pa to bila dolgoročna rešitev, saj se mora otrok sam naučiti umiriti in zaspati. Zato sem se odločila, da bom poskusila nekaj d...

Please reload