Celostni razvoj otrokovih možganov (Daniel J. Siegel in Tina Payne Bryson)

Avtorja zelo lepo opišeta, kako delujejo otrokovi možgani, kaj lahko od otroka sploh pričakujemo in nas naučita 12 strategij za sočutno vzgojo čustveno inteligentnih otrok. Ta knjiga je zagotovo na vrhu mojega seznama najboljših knjig.

Celostni razvoj otrokovih možganov (Daniel J. Siegel in Tina Payne Bryson)

Avtorja zelo lepo opišeta, kako delujejo otrokovi možgani, kaj lahko od otroka sploh pričakujemo in nas naučita 12 strategij za sočutno vzgojo čustveno inteligentnih otrok.

Prebujena družina (Shefali Tsabary)

To je knjiga, ki bo podirala vaša prepričanja o vzgoji. Pokazala vam bo, kako vzgojiti otroke, ki bodo pristni, odporni in povezani s svojimi čustvi, tj. srečni. Tsabary tudi pouči starše, od kje izvirajo njihovi vzgojni in čustveni vzorci ter kako jih lahko spremenimo. Če lahko v življenju prebrete le še eno samo vzgojno knjigo, bi zagotovo priporočila to.

Everyday blessings - mindfulness for parents (Myla in Jon Kabat-Zinn)

To je knjiga, ki pokaže, kaj zares pomeni biti čuječ starš. Meni je pokazala nov način vzgoje in bitja z otroki, ki mi vsakodnevno bogati življenje in katerega z veseljem širim na svoji spletni strani. Zares fenomenalna knjiga, ki seže globoko v srce.

Na pomoč, moji otroci se kregajo (Adele Faber in Elaine Mazlish)

Za vse, ki imate doma več kot enega otroka, je ta knjiga obvezno branje. Naravno je, da se sorojenci prepirajo, cufajo in tepejo, pri čemer pa je najpomembnejše, kako mi odreagiramo. Knjiga v obliki stripov prikazuje, kako lahko otroke naučimo sodelovanja in kako spodbudimo dobre odnose med njimi.

Radical acceptance (Tara Brach)

 

To je knjiga o sprejemanju tako radosti kot bolečine. O sprejemanju vsega, česar ne moremo ali še ne zmoremo spremeniti, pa tudi vsega, za kar smo se odločili, da ne bomo spremenili. Ta knjiga je bila moj najboljši sopotnik skozi razburkane odseke mojega življenja.

Full Catastrophe living (Jon Kabat-Zinn)

To je biblija čuječnosti, ki jo je napisal oblikovalec 8-tedenskega tečaja MBSR (na čuječnosti temelječ program za zmanjševanje stresa) Kabat-Zinn. Njena debelina je res zastrašujoča, vendar je nedvomno knjiga, v kateri je vse, kar morate vedeti za začetek poti do čuječega življenja, ter vsebuje meditacije in vaje ter pričevanja ljudi, ki so sodelovali na 8-tedenskih tečajih. Bila je obvezno branje na mojem izobraževanju za pridobitev certifikata za učitelje MBSR.

Buddha's Brain (Rick Hanson)

Knjiga še ni prevedena v slovenščino. Naj vas naslov ne odvrne, da gre za budistično knjigo.  Avtor je nevropsiholog, ki v knjigi opisuje, kako lahko svoje možgane spremenimo v  "srečne možgane", če se naučimo delati s svojimi mislimi. Pokaže nam načine za vzbuditev miru, radosti in sočutja namesto skrbi, žalosti in jeze. Če vas zanima nevroplastit in bi se radi naučili tehnik, kako jo lahko koristno uporabimo, je to knjiga za vas.

Mindful games (Susan Kaiser Greenland)

Vaje iz te knjige pogosto uporabljam pri sestavljanju uric čuječnosti in tudi za igro doma s svojima otrokoma. Vaje so preproste, a zelo učinkovite za razvoj čuječnosti pri otrocih.

Calm kids (Lorraine E. Murray)

Ta knjiga mi je od vseh, kar jih uporabljam, še posebej pri srcu, saj gre še korak dlje od čuječnostnih vaj. V njej je polno idej za pomoč otrokom, da se umirijo in sprostijo. Vsebuje tudi napotke, kako sami pripravimo meditacije in del knjige je posvečen vajam za otroke na avtističnem spektru in za otroke z ADHD.

Buda za lahko noč (Dharmachari Nagaraja)

To je knjiga, ki je ne morem prehvaliti. V njej so pravljice o vrednotah, ki so v življenju zares pomembne. Na koncu vsake zgodbice je misel, ki jo lahko uporabimo za pogovor z otrokom. Pri nas doma so ti pogovori pred spanjem neprecenljivi.

Relax kids - Aladinova leteča preproga (Marneta Viegas)

To je knjiga vizualizacijskih  meditacij za umiritev, krepitev samozavesti in negovanju pozitivnih vrednot. Mi jo imamo zelo radi in jo beremo pred spanjem, da dan zaključimo pozitivno naravnani. Lahko pa vas le navdihne za kreiranje svojih lastnih domišljijskih meditacij, ki bodo pisane na kožo vašemu otroku.

Čas za objem (Patrick McDonnell)

Drobcena knigica o objemu. Preprosta, vendar z močnim sporočilom. Moja otroka jo obožujeta.

Have you filled a bucket today? (Carol McCloud)

Si danes že napolnil vedro sreče? Fenomenalna knjiga o tem, kako deluje svet prijaznih dejanj. Vsakdo po svetu hodi z vedrom sreče, napolnijo nam ga lahko drugi, ko so prijazni do nas, lahko pa si ga napolnimo tudi sami, ko smo prijazni do drugih ali sebe. Otroci obožujejo prispodobo z vedrom sreče. Žal knjiga še ni prevedena v slovenščino.

The five keys to mindful communication (Susan Gillis Chapman)

Knjiga o čuječi komunikaciji, ki vključuje čuječe poslušanje in čuječ način govora. Komunikacija je nekaj, s čimer se srečujemo vsak dan in je v odnosih neizbežna, žal pa je pogosto daleč od čuječe in prijazne. Knjiga daje konkretna navodila, kako izboljšamo svojo komunikacijo in s tem svoje odnose.

The gifts of imperfection (Brene Brown)

 

Brene je svoje življenje posvetila preučevanju težkega čustva sramu. Pri tem je ugotovila, katere karakteristike imajo ljudje, ki so zadovoljni sami s sabo, ki verjamejo v svojo vrednost in ki si upajo biti ranljivi. Globoko branje za vse, ki se želite končno sprejeti takšne, kakršne ste, in v polnosti zaživeti.