Kako lahko pomagamo otroku, da se umiri pred spanjem?

August 10, 2017Rada bi z vami delila dve dobro preizkušeni vaji, ki ju lahko uporabite pri "uspavalni rutini".


Z najino hčerko je bila pogosto težava, ko sva jo morala spraviti spat. Preskušala sva vse sorte metode, od guncanja na žogi, petja pesmic, branja nešteto pravljic, držanja roke,  ja, celo posnetke belega šuma na YouTubu sva puščala. Ne bom lagala, da mi po osemurnem delavniku in večernim ukvarjanjem z otrokoma ter gospodinjenju veliko krat ni bilo do tega, da dragoceni prosti čas presedim ob njeni postelji in čakam, da zaspi. Oprosti, hčerka, rada te imam, a tako pač je.


Vse te metode so sicer pomagale, ni pa to bila dolgoročna rešitev, saj se mora otrok sam naučiti umiriti in zaspati. Zato sem se odločila, da bom poskusila nekaj drugačnega.

 

 

 


Tu sta dve naših najljubših vaj:


1. BARVNA MEDITACIJA

 

Dejansko je to otrokom prilagojena meditacija "pregled telesa " (EN: body scan). Trajanje vaje naj bo od ene do pet minut, odvisno od otroka.


Otrok naj se uleže na posteljo, vi pa pokleknite ali se ulezite poleg njega. Povejte mu, da se bosta igrala igrico, pri kateri ga boste celega pobarvali s čopičem. Prosite otroka, naj si izbere barvo. Nato s konicami prstov ali dlanjo nežno in počasi polzite po njegovem telesu. Pri tem zelo počasi in z mirnim glasom govorite:


Če želiš, lahko zapreš oči. Najprej bom pobarvala tvojo glavo. Zdaj je rdeča in povsem sproščena in mehka, kot oblak, ki se sprehaja po nebu. Zdaj je rdeče tvoje čelo, zdaj nos, lička, ustnice, brada. Cel obraz je zdaj rdeč, sproščen in mehak, kot oblaček na nebu. Prijetno ti je in udobno. Počutiš se varnega in sproščenega..


Na ta način nadaljujte po vsem telesu, kolikor podrobno želite.


Vajo zaključite tako, da otroku rečete: Zdaj je celo tvoje telo rdeče, sproščeno in mehko. Lahko se prepustiš spancu in lepim sanjam.

 


2. ZIBANJE NAJLJUBŠE IGRAČKE

 

Pri tej vaji otrok diha s trebušno predpono, s čimer se v možgane pošiljajo signali, da je čas za sprostitev. Tako na primer dihamo, ko spimo.

 

Otrok naj se uleže na hrbet in na trebuh položi svojo najljubšo igračko (najbolje, da je to nekaj mehkega). Roke naj položi na igračko.Vodite ga z besedami:


Globoko vdihni in s trebuščkom dvigni Tedija (Mucija, Pikija, kakorkoli je že ime otrokovi igrački).
Zdaj počasi izdihni in opazuj, kako se medvedek spet spusti. (Pri tem lahko otrok izdihne skozi nos, skozi usta ali pa uporabi glas "aaaahhhh").


Najbolje, da to vajo izvajate tudi sami, saj bo otrok tako lažje sledil, kako mora dihati. Dihanje je povsem avtomatičen proces in celo odrasli imamo lahko težave, ko želimo kontrolirano sproščeno dihati. Otroci pa pri tem potrebujejo še toliko več vaje.


Pri izvajanju teh vaj morate biti tudi sami sproščeni. Tudi če otrok ne zaspi, je to odličen način, da se z otrokom ob koncu dneva umirita in povežeta. Če vaje otroku ne pomagajo zaspati, to sprejmite brez razburjanja, še sploh, če jih otrok še ni navajen. Mogoče pa bodo pomagale vam, da se umirite ali celo zaspite. Tudi mene je hčerka že večkrat "dala spat".


Na tej povezavi si lahko ogledate video, v katerem znani psiholog Daniel Goleman opiše to vajo (v angleščini).

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload