Kako začeti z meditacijo?

September 6, 2017

Za vas imam dobro in malo manj dobro novico. Namreč, čuječnost se vadi na dva načina - na neformalen (za marsikoga lažji ) način in na neformalen način (ki zahteva malo več discipline).

Neformalna praksa pomeni, da čuječnost vadimo, kadar koli čez dan med opravki in vsem, kar pač čez dan počnemo. To je gotovo všeč vsem, ki radi počnete več stvari hkrati:). Na primer, ko si zjutraj umivamo zobe, to počnemo s polnim zavedanjem. Zavedamo se, kakšne temperature je voda, občutimo okus in vonj zobne paste, slišimo zvok krtačenja zob itd. V glavnem, v celoti se posvetimo krtačenju zob in ne razmišljamo o ničemer drugem.


Malo manj dobra novica morda za koga je, da moramo ali pa vsaj bi morali čuječnost vaditi tudi na formalen način, se pravi z meditacijo. To pomeni, da si moramo vzeti čas, da počnemo samo to in nič drugega. Meditacija nikakor ni le sedenje, je izjemno pomemben del razvoja čuječnosti, saj nam poleg drugih pozitivnih učinkov, ki jih prinaša, pomaga, da vadimo usmerjanje pozornosti in da opazimo nekatere vzorce misli, ki se nam podijo po glavi. To pa je ključnega pomena pri razvijanju čuječnosti.


Ko sem sama začela z meditacijo, mi je bilo takoj jasno, da moram za to najti čas (oz. si ga narediti, ker časa je dovolj, le za druge stvari ga porabljamo), saj se od same ideje, da bo to treba začeti, ne bo nič zgodilo.
A moj monolog dvomov je bil približno tak: "Kdaj naj najdem čas v svojem že tako prenatrpanem urniku? Otroka se zbudita še pred petelinom, potem je treba pripraviti zajtrk, spraviti otroka iz pižame, spraviti sebe iz pižame in se mogoče celo naličiti, peljati otroka v vrtec in šolo, se pripeljati v službo, oddelati svoje ure, po poti po otroke opraviti hiter šoping, pripraviti večerjo, poskrbeti za otroke in če je čas, celo zase. Ko otroka zaspita, je ura deset. Ob desetih pa se mi ne da več niti s prstom migniti!".


Gotovo poznate take maratone. Ne poznam človeka, ki bi bil vesel novice, da mora v svoj urnik stlačiti še nekaj, kar je slišati tako dolgočasno, kot je meditacija.


A zečne se z majhnimi koraki... Oziroma po minutah.  Dovolj je že par minut, ki si jih vzamemo, da pogledamo vase. Gotovo si lahko pet minut na dan vzame prav vsak. Za začetek. Malo manj čvekanja po telefonu, brskanja po Facebooku, gledanja novic, ki nas tako ali tako le spravljajo v slabo voljo, no saj veste, kaj mislim. Tudi s parimi minutami meditacije na dan lahko že opazimo prve pozitivne učinke.


Pravijo, da je najučinkoviteje meditirati zjutraj. Ko mi to uspe, vidim, da je res. A povsem v redu je, če meditiramo zvečer, pred spanjem, med pavzo za kosilo ali v avtu. Celo na stranišču si lahko vzamemo kako ekstra minuto zase, če je to edini kraj, kjer imamo mir:)


Predlagam, da se na začetku, preden vam meditacija preide v navado, držite naslednjih treh  napotkov:


1. Čas, ki si ga vzamete za vadbo, naj postane vaša prioriteta

Tako kot si vsak dan umijete zobe, se počešete, se najeste, s čimer poskrbite za svoje telo, prav tako pomembno je, da poskrbite za svoj um in duševno zdravje. Zato se morate zavestno odločiti in se zavezati, da si boste za to vzeli čas. Morda še ne verjamete, da vam bo to kakorkoli koristilo, a poskusiti ni greh, ane?


2. Zadajte si cilj, kdaj in koliko boste meditirali vsak dan.
Začnite s parimi minutami na dan ob času, ki vam najbolj ustreza.


3. Povežite se z drugimi

Pri vzpostavljanju meditacijske rutine vam je lahko v veliko pomoč skupina, s katero lahko meditirate. Morda je v vaši okolici že vzpostavljena taka skupina in se ji lahko pridružite. Lahko pa uporabite katero od spletnih aplikacij. Sama uporabljam aplikacijo InsightTimer. V podporo mi je že to, da vidim, koliko ljudi meditira z mano ob istem času in po končani meditaciji se lahko celo komu zahvalim, da je meditiral z mano. Zelo dobra, sicer plačljiva aplikacija, je tudi Headspace. Na spletu pa najdete veliko drugih, ki vam morda bolj ustrezajo. Gre v bistvu le za to, da imate pri vadbi podporo drugih.


Ko sem z meditacijo šele začenjala, se mi je zdelo vse skupaj zelo čudno, celo nerealno, saj si nikoli prej ne bi mislila, da bom kdaj meditirala. Jaz, veliki nejevernik v vse, kar je dišalo po mistiki in duhovnosti. V svoji glavi sem meditacijo vedno povezovala s podobo čudaka, zavitega v razcapane cunje in dolgimi neumitimi lasmi, ki cele dneve poseda pod drevesom in ne dela nič.
A na moje veliko presenečenje sem ugotovila, da veliko ljudi, ki jih poznam in za katere nikoli ne bi rekla, da meditirajo (ker so videti normalni:), to počnejo že dolga leta. Tako sem se znebila strahu pred to novo izkušnjo.


Strokovnjaki so ugotovili, da je potrebno neko prakso izvajati 20 dni, da postane navada. Moja osebna izkušnja je, da mi je meditacija prišla v navado veliko prej. To pa zato, ker sem že v prvih dneh občutila pozitivne rezultate, zato sem brez težav podaljševala čas meditacije in mi je bilo vedno manj težko vzeti čas za to. Eden od rezultatov je ta, da z meditacijo postanemo učinkovitejši, saj se nam izboljša koncentracija in izostri um, zato sčasoma vse dnevne opravke opravimo bolj zbrano in zato tudi hitreje. Poleg tega se lažje odrečemo tistim opravilom, ki si jih nalagamo, a v resnici sploh niso zares potrebna. Kot je na primer likanje spodnjega perila!?

 

V vsakem primeru, zadajte si realen cilj in pri njem vztrajajte. Vsaj 20 dni:)


Veliko sreče pri prvih minutah!

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload