O empatiji oz. Zakaj se na solato ne jezimo?

February 13, 2018

Nekaj dni nazaj sem naletela na citat velikega zenovskega učitelja, ki ga nadvse obožujem, Thich Nhat Hanha, ki je šel nekako takole:


"Ko posejemo solato in ne raste dobro, je ne obtožujemo, temveč pogledamo, kateri so morebitni razlogi za to. Mogoče jo moramo pognojiti, jo več zaliti ali pa jo moramo umakniti s sonca. Solate nikoli ne obtožujemo. Kadar pa imamo težave s svojimi prijatelji ali družinskimi člani, za to obtožujemo njih. Če bi vedeli, kako naj zanje poskrbimo, bi dobro uspevali, tako kot solata. Ne z obtoževanjem, kritiziranjem in prepiranjem, le z razumevanjem."

 

 
Primerjava s solato je res malce smešna, sporočilo pa nikakor ne. Res, zakaj takrat, ko se z nekom ne razumemo, ko nekdo pritisne na naše gumbe, najpogosteje odreagiramo napadalno, češ, s tabo je nekaj narobe, zaradi tebe se zdaj slabo počutim, ti bi moral biti drugačen, ti nisi ok.


Zakaj ne pogledamo v ozadje besed in dejanj tega sočloveka, pa naj bo odrasel ali otrok. Mogoče se za njegovimi, za nas neprejemljivimi, dejanji skriva strah, žalost ali razočaranje. Ali ne bi bilo sočutneje, da bi v takih primerih sočloveka objeli, ga vprašali, kako se počuti, če morda potrebuje objem ali pomoč.


Marshal Rosenberg, ki je poučeval načine nenasilne komunikacije, je trdil, da je neustrezen odziv vsakega človeka le tragičen izraz nepotešenih potreb. Da se za vsako kritiko, žalitvijo ali jezo ali drugo tragično obliko sporazumevanja skriva nepotešena potreba, največkrat preprosta potreba po bližini, ljubezni, razumevanju, objemu.


Preskok z obtoževanja na sočuten odziv do sočloveka, ki nas s svojimi besedami ali dejanji rani, je ogromen in težak. Vendar, če bi se naučili drugačnega odziva, tj, z več empatije in sočutja, bi bilo tudi naše trpljenje olajšano, saj bi uvideli, da je ta, ki nas je ranil, tudi le človek s svojimi potrebami. Tako kot mi.


Poskusite naslednjič, ko vas otrok ali kdo drug razjezi, v njem videti sočloveka, ki zaradi svojih neizpolnjenih potreb trpi in jih izraža na neustrezen način. In stopite iz svoje kože ter ga namesto napada objemite ali prijazno vprašajte, kaj je v resnici tisto, kar potrebuje.


Tako kot zalivamo solato, da bi lepše rasla, tako bi morali zalivati tudi naše odnose. S sočutjem in empatijo.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload