S čuječnostjo lahko preoblikujemo možgane

February 14, 2018

Če mislite, da ste le marioneta v rokah svojih čustev in neustreznih načinov odzivanja, se motite. S čuječnostjo lahko vzamete čustva v svoje roke.

 

 


Področje, ki me neizmerno fascinira, je nevroplastičnost možganov. Še nedolgo nazaj je držalo prepričanje, da se naši možgani od otroštva naprej ne razvijajo več, potem pa so pred 20 leti znanstveniki prišli do izjemnega odkritja, da imajo možgani sposobnost, da se preoblikujejo. In sicer na podlagi novih izkušenj,  ki vključujejo nove načine razmišljanja.


To se verjetno sliši zelo znanstveno, a ne pobegnite še stran, kajti prav ta nevroplastičnost je izjemno pomembna za razumevanje, zakaj je vadba čuječnosti tako pomembna.


Predstavljajmo si, da stojimo pred velikim travnikom visoke trave. Če vsak dan hodimo po isti poti, se bo ta utrdila in bomo po njej seveda vedno lažje hodili. A ta potka ni nujno najboljša, mogoče je na koncu potke jezero, v katerega vedno znova pademo in smo zato vsakič znova nesrečni. Vendar pa imamo možnost, da uhodimo drugo potko v travi, ki nas bo osrečevala, ker nas na primer na koncu čaka velik kos torte. Na začetku to seveda ni lahka naloga, ker nas zelo hitro zanese na staro potko, ki je dobro udelana. Zato moramo vsakič znova zavestno in odločno skreniti z nje in nadaljevati po novi potki. Tako se bo ta utrdila, stara pa se po počasi zarasla.


Na isti način delujejo naši možgani. Če isto negativno misel vedno znova ponavljamo, kar se običajno dogaja povsem podzavestno, se bo ta potka v možganih vedno bolj poglabljala, zaradi te misli pa bomo vedno znova in znova nesrečni.


Ampak ni treba, da je tako. Ta nesrečnost je posledica negativnih misli in zdaj vemo, da imamo možnost, da te misli zavedno spremenimo in s tem tudi naša čustva in naše počutje. In ne le to, vsakič, ko spremenimo svoje misli v pozitivne, počasi preoblikujemo svoje možgane in nam je vedno lažje in lažje misliti pozitivno.


In tu stopi na sliko čuječnost, za katero so s študijami dokazali, da je eden najučinkovitejših načinov za ustvarjanje novih živčnih poti v možganih.
Ko se namreč zavemo misli, ki nas onesrečujejo (ponavadi so to kar kritike do nas samih), se zavestno lahko odločimo, da bomo to misel vsakič znova preusmerili.

 

Na primer tako: Aha, spet si govorim, da nisem za nobeno rabo. Ne, draga misel, ne bom te poslušala, kajti vem, da sem vredna in da sem sposobna. In tako vedno znova in znova, dokler ne postane kritičnih misli vedno manj in na koncu lahko celo izginejo, kot stara potka v travi. Na ta način sčasoma spremenimo način razmišljanja o nas samih in novo pridobljena samozavest  nas seveda veliko bolj osrečuje.


Dejstvo, da lahko zavedno spremenimo možgane in s tem ustaljene načine razmišljanja, nam da v roke opre, da svoje načine delovanja in razmišljanja dolgoročno spremenimoje izjemno osvobajajoče, saj nam da možnost izbire, ali bomo živeli na sončni ali na senčni strani življenja.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload