4 načini za razvijanje hvaležnosti - za velike in male

February 16, 2018

 

Čuječnost in hvaležnost gresta z roko v roki. Kako naj smo namreč hvaležni za lepe stvari v življenju, če jih niti ne opazimo? Hvaležnost je mehka veščina, kar pomeni, da se je lahko naučimo oziroma jo razvijemo, tako kot vsako drugo.

 

Ogromno raziskav je pokazalo, da razvoj hvaležnosti pomaga pri blaženju psihičnih motenj, večjemu občutku povezanosti z drugimi ljudmi in naravo, večji samozavesti, okrepitvi odpornosti na stres, boljšemu spanju, izboljšanemu fizičnemu zdravju, poglobitvi odnosov in še in še.

 

Vse to pa seveda prispeva k večjemu občutku radosti in dobrobiti. In kako ne bi, saj je hvaležnost zdravilo za negativna čustva, zavidanje, sovražnost, zaskrbljenost in nemir. To seveda velja tako za odrasle kot tudi za otroke.

 

Vendar pa hvaležnosti ne razvijemo kar čez noč ali le z opomnikom "Biti moram hvaležen" na koščku papirja, ki ga prilepimo na vrata hladilnika. Zavedno se moramo namreč odločiti, da bomo to spretnost negovali in razvijali.

 

 

4 NAČINI ZA RAZVOJ HVALEŽNOSTI:

 

1. PISANJE DNEVNIKA HVALEŽNOSTI

 

Vsak večer pred spanjem napišite tri stvari, za katere ste v življenju hvaležni. To lahko vključuje karkoli, od materialnih stvari do hvaležnosti, ker imate zdrave otroke, čist zrak, ker ste opazili svež vonj cvetov, ker živite v miru itd.

 

Otroci, ki še ne znajo pisati, lahko v svoj dnevnik narišejo risbice tistega, za kar so hvaležni.

 

 

2. ZARES IZKUSITE OBČUTEK HVALEŽNOSTI

 

Kadar se v teku dneva zaveste nečesa, za kar ste lahko hvaležni, si vzemite nekaj trenutkov (znanstveniki pravijo, da vsaj 5 sekund:), da ta občutek zares užijete, da ga občutite s celim telesom. Vaše telo bo tako dlje preplavljeno s prijetnim čustvom, ta pa se bo "zapisal" v vaše možgane in ga boste vedno lažje spet priklicali.

 

3. NEGATIVNO NADOMESTITE S POZITIVNIM

 

Ko na primer sedite v avtu v gneči in vas misli popeljejo v negodovanje, obtoževanje in podobno, se zavedno odločite, da boste raje opazili, kaj je v tem trenutku dobrega. Ste na toplem, peljete se v službo, katere marsikdo nima, na radiu je prijetna glasba. In to storite vsakič znova in znova, ko zapadete v negativnost. Ker so človeški možgani naravnani, da veliko prej v svoj fokus vzamejo negativne stvari (ker so nas pač v davni zgodovini morali zaščititi pred nevarnostmi), moramo še toliko odločneje delati na tem, da opazimo pozitivno. S takim treniranjem dejansko počasi spreminjamo svoje možgane, s čimer se začne spreminjati tudi način, kako vidimo svet.

 

4. POGOVARJAJTE SE

 

Pri nas ni nič lepšega, kot tisti del večera, tik preden ugasnemo luči, ko vsakdo pove, za kaj je tisti dan še posebej hvaležen in zakaj. Tukaj poudarjam "zakaj", ker je pomembno, da se pogovarjamo, zakaj smo za nekaj hvaležni. Se pravi, da poleg tega, da smo hvaležni, ker smo na primer od nekoga prejeli darilo, tudi razmišljamo, da smo darilo gotovo prejeli zato, ker nas ima tista oseba rada in smo zanjo pomembni. Hvaležnost za to, da imamo tako osebo v življenju, je gotovo še slajša kot darilo samo.

 

Pomembno je tudi, da si povemo, kako smo se počutili, ko smo npr. prišli domov in so otroci že vse pospravili ali ko smo opazili lep cvetoč travnik. Na ta način hvaležnost ne ostane le pri dejstvu, da nam je bilo nekaj dano, ampak jo povežemo s prijetnim čustvom in tako še bolj ponotranjimo.

Ne samo, da je pred spanjem vedno lepo pomisliti na nekaj lepega, ampak je to tudi priložnost, ko od otrok lahko izvemo marsikaj, od tega, kaj so tistega dne doživeli, do tega, kaj jim je v življenju najbolj pomembno. Tudi to, da so hvaležni, ker imamo v hladilniku paradižnike, kot je enkrat rekel moj takrat triletnik:) Ja, tudi smeh pripomore k dobremu spancu.

 

V moč hvaležnosti brezpogojno verjamem, zato VAS IZZIVAM, da se za naslednjih 20 dni zavežete, da boste vsakodnevno zavedno vežbali svojo hvaležnostno mišico. Po 20 dneh pa naj se mi oglasi vsak, ki ni občutil vsaj enega pozitivnega rezultata:)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload