7 zmot o čuječnosti

January 14, 2019

O čuječnosti se dandanes veliko govori, žal pa o njeni vadbi kroži tudi veliko zmot, ki nas lahko odvrnejo od prakse čuječnosti ali pa imamo zaradi njih napačna pričakovanja.

 

 

1. Namen čuječnosti je sprostitev

 

Sprostitev je lahko posledica vadbe čuječnosti. In pogosto tudi je, saj sta um in telo povezana in je povsem razumljivo, da se telesno sprostimo, ko umirimo svoj um. S pomočjo čuječnosti vadimo biti tukaj in zdaj, ne glede na to, kakšna je naša izkušnja, ki pa še zdaleč ni vedno sproščujoča. Namen je torej, da celotno izkušnjo, se pravi misli, telesne občutke in čustva, držimo v zavedanju in je po najboljših močeh ne presojamo, temveč jo sprejemamo in opazujemo. To je predpogoj, da se naučimo ustreznejših odzivov in tako spremenimo nekoristne vedenjske vzorce in reakcije na stresorje.

 

2. S čuječnostjo se znebimo misli

 

Misli se ne moremo znebiti, so del nas, kot je bitje srca. Brez misli ne bi mogli funkcionirati, kaj šele preživeti. Težava torej ni v mislih samih, temveč v tem, kaj z njimi počnemo. Če nas nenehno vlečejo stran od sedanjega trenutka, nam ne koristijo in nam povzročajo veliko stresa, zlasti, ko so negativne in polne skrbi. S čuječnostjo se naučimo bolj zdravega odnosa do misli. Naučimo se jih opazovati in se vedno znova vračati v ta trenutek. Misli namreč niso dejstva in vadba čuječnosti nam pomaga, da to res izkusimo in dojamemo.

 

3. Vadba čuječnosti vzame veliko časa

 

Vzame ga toliko, kot ga lahko za vadbo namenimo. Začnemo lahko z eno minuto meditacije dnevno in potem počasi ta čas podaljšujemo. Raziskave kažejo, da že samo 10-minutna vadba prinese večjo dobrobit in se pojavijo prve spremembe v možganih (nevroplastičnost). Vendar pa je razumljivo, da več časa kot vložimo v vadbo, močnejša postaja naša čuječna mišica. S tem je enako kot z vsako drugo vadbo, npr. športa ali instrumenta. Gotovo je vsaka minuta vadbe boljše kot nič vadbe.

Za neformalno vadbo, se pravi vadbo čuječnosti pri vsakodnevnih opravilih, pa ne potrebujemo nobenega dodatnega časa, enostavno vadimo tako, da smo z umom in telesom pri stvari, ki jo počnemo, in opazujemo svojo izkušnjo, tj. misli, občutke in čustva. Vadimo lahko med vožnjo v avtobusu, na sprehodu, pri pomivanju posode itd.

Zanimivo je, da z vadbo čuječnosti celo pridobimo čas, saj ga ne zapravljamo več za nekoristno tuhtanje in spopadanje z učinki stresa in izčrpanosti.

 

4. Čuječnost je religiozna

 

Res je, da budisti prakticirajo čuječnost že več tisočletij in da so nekateri elementi vadbe čuječnosti prevzeti iz njihovega načina pojmovanja sveta, vendar je čuječnost kot način življenja univerzalna, saj je prav vsakdo sposoben posvečati pozornost sedanjemu trenutku.  Zato ni vezana na nobeno religijo. Program MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction-program za zmanjševanje stresa, ki temelji na čuječnosti) je povsem sekularen in temelji na 35 letih znanstvenih raziskav, ki dokazujejo pozitivne učinke vadbe, in se vedno širše uporablja tudi v okviru psihoterapij.

 

5. Čuječnost je rešitev za vse težave

 

Take ideje ni težko dobiti, ker se dandanes čuječnost žal prodaja, kot da lahko reši vse naše križe.  Res je, da s čuječnostjo lahko zelo dobro prepoznamo, kaj točno sploh so naši problemi, zato je lahko prvi vtis ob začetku vadbe čuječnosti tudi ta, da imamo težav celo več kot prej😊 Vendar je tako, da lahko šele ko problem jasno vidimo, najdemo način, kako ga razrešimo, oziroma ga sprejmemo, če ga ne moremo (še) rešiti. Čuječnost je torej predpogoj za reševanje težav in ne rešitev zanje. Gotovo pa z vadbo čuječnosti marsikateri problem izgine, saj ga enostavno ne vidimo več kot problem.

 

6. Čuječnost je hipijevska fora

 

Zanimivo, koliko ljudi še verjame temu mitu. Dandanes čuječnost prakticira ogromno ljudi, med njimi so politiki, športniki, direktorji ter najstniki in otroci v številnih šolah. To, da prakticiramo čuječnost, ne pomeni, da po cele dneve sedimo na riti kot presta z neumitimi lasmi in jointom v ustih. No, lahko, če želimo😊

 

7. S čuječnostjo se učimo lažnive pozitivne naravnanosti do življenja

 

S čuječnostjo jasneje vidimo svojo trenutno izkušnjo. To pomeni, da neprijetne izkušnje vidimo v paketu s prijetnimi, kar je povsem realno, saj le zelo redko lahko rečemo, da je nekaj, kar doživljamo, stoodstotno negativno. S tem seveda ne želimo negativnega lažno zakamuflirati s pozitivnim, le sliko vidimo bolj realno, kot bi jo, če bi se marinirali v negativizmu.

Poleg tega s čuječnostjo lažje opazimo prijetne elemente v našem življenju. Ne, da si jih umetno ustvarjamo, ampak opazimo tisto, kar je resnično tisti trenutek v našem življenju, za kar smo lahko hvaležni in/ali kar nam prinaša radost.

Čuječnost seveda ni tabletka za srečo, je pa izjemno pomembna za to, da zavzamemo realno naravnanost do življenja, ki je največ krat lahko bolj pozitivna kot negativna.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

January 14, 2019

Please reload